Verzekeraars strenger bij smartphone-gebruik achter het stuur

Steeds meer verzekeraars treden strenger op tegen het niet-handsfree gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het autorijden. Hierdoor kunnen bestuurders zelf verantwoordelijk worden gesteld voor de schade als ze bij een ongeluk betrokken raken.

Smartphone gebruik achter het stuur; hand met telefoon van een persoon die in een auto zit
Nieuws
Datum: 05-12-2024

Om dit mogelijk te maken, passen sommige autoverzekeraars hun voorwaarden aan. Als u een ongeluk veroorzaakt terwijl u uw telefoon gebruikt, kunnen zij daardoor de schade in principe op u verhalen. De nieuwe regels gelden bij nieuwe contracten of vanaf het moment dat u uw verzekering verlengt.

Aantoonbaarheid

Het aantonen van telefoongebruik kan een uitdaging zijn voor verzekeraars. Vaak is een politierapport nodig om te bewijzen dat een bestuurder tijdens het rijden de telefoon hanteerde. Maar in de praktijk onderzoekt de politie bij een ongeval lang niet altijd of er sprake was van smartphone-gebruik. Het bewijs leveren is dus niet altijd eenvoudig, maar verzekeraars worden steeds scherper.

Foto's tijdens het rijden

De achterliggende reden is dat ze de veiligheid in het verkeer willen stimuleren. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 75% van de verkeersdeelnemers de telefoon gebruikt en dat een kwart van alle automobilisten wel eens een foto maakt tijdens het rijden. Vooral beginnende bestuurders maken zich relatief vaak schuldig aan het gebruik van een mobieltje achter het stuur.

Veilig op weg

We hoeven u niet uit te leggen dat het altijd verstandig is om handsfree te bellen of – beter nog – helemaal geen telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Zo gaat u veilig op weg en helpt u ongelukken voorkomen.

Heeft u nog vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Uiteraard helpen we u graag verder. Neem gerust even contact op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12